A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE

Filename: controllers/Index.php

Line Number: 67

Backtrace:

File: /data/projects/portaldon/application/controllers/Index.php
Line: 67
Function: _error_handler

File: /data/projects/portaldon/application/controllers/Index.php
Line: 10
Function: setLanguage

File: /data/projects/portaldon/index.php
Line: 315
Function: require_once

mstdn.nl - Portaldon(Mastodon Portal)

Instances

mstdn.nl

mstdn.nl

Deze Mastodon instantie wordt vanuit Nederland gehost, voert Nederlands als standaard taal voor alle menu's, knoppen en uitleg en is dus vooral gericht op Nederlandstalige gebruikers. Registratie is open: kies een gebruikersnaam en wachtwoord, bevestig per email en ga aan de slag!

Thuishaven van 156 gebruikers
Met gezamenlijk 18.670 statussen
Verbonden met 845 andere instanties

This Mastodon instance is hosted in The Netherlands and has Dutch as the default interface language. If you're more comfortable using another language, you can change the language under Preferences ("Voorkeuren").

Wat is Mastodon?

Mastodon is een gedecentraliseerd sociaal netwerk. Dat wil zeggen dat er geen bedrijf achter zit die als doel heeft zoveel mogelijk te verdienen aan gebruikers door bijvoorbeeld advertenties te plaatsen, surfgedrag van gebruikers op internet te "tracken" met cookies en die verzamelde data door te verkopen aan andere partijen.

Over de hele wereld verspreid zijn er honderden zgn. 'instanties', een beetje een technische programmeurs term. Maar een instantie is zeg maar een portaal, een hub, een plek waar je je kunt aanmelden en via waar je kunt communiceren met Mastodon gebruikers wereldwijd.

Alle instanties worden gerund door vrijwilligers die behalve hun tijd en liefde ook server ruimte en bandbreedte beschikbaar stellen aan het sociale netwerk. De software waar Mastodon op draait is open source - dus ook dat wordt onderhouden door vrijwilligers die via Github hun code delen met Mastodon. Zowel het werk als de kosten worden dus door honderden enthousiastelingen gedeeld.

Hoe werkt het?

Als je eenmaal bent aangemeld zul je zien dat je verschillende 'tijdlijnen' hebt:

  • Je eigen tijdlijn
  • Een lokale tijdlijn
  • Een gefedereerde tijdlijn

Net als op andere sociale media platforms kun je status updates posten (op Mastodon heten die "toets" - of "toots" in het Engels: je toetert dus!), anderen volgen, "toets" van anderen delen (een "boost" geven), aanklikken als "favoriet" en op reageren.

Je eigen tijdlijn

Op je eigen tijdlijn ("Home") zie je zowel openbare als besloten berichten van degenen die jij volgt, zowel hun eigen "toets" als "boosts" die ze doen van andere gebruikers.

Lokale tijdlijn

Op de lokale tijdlijn zie je de openbare status updates en boosts van andere gebruikers die zich via @mstdn.nl hebben aangemeld.

Gefedereerde tijdlijn

Weer zo'n ongemakkelijk woord. Maar Mastodon is dus feitelijk een federatie van onafhankelijke websites die elk hun eigen ledenbestand bijhouden. Op de gefedereerde tijdlijn zie je een samenvoeging van alle openbare berichten die gebruikers van @mstdn.nl in hun eigen tijdlijn zien. Daar zitten dus ook veel berichten tussen die afkomstig zijn van andere Mastodon instanties - van gebruikers die door @mstdn.nl gebruikers worden gevolgd. Je ziet daar alleen berichten die door gebruikers zelf zijn geschreven, dus geen "boosts".

Hoe zit het met m'n gebruikersnaam?

Je gebruikersnaam kun je een beetje vergelijken met een emailadres. Als je bijv. "alice" als gebruikersnaam hebt dan is je feitelijke Mastodon handle als je op @mstdn.nl bent aangemeld @alice@mstdn.nl - twee apenstaartjes dus! Op een andere instantie kan het heel goed zijn dat daar ook een gebruiker is die "alice" heeft ingevoerd, zo zal Alice op @mastodon.social @alice@mastodon.social als handle hebben. Net als dat er een alice@hotmail.com emailadres en een alice@gmail.com emailadres kan zijn.

Op @mstdn.nl zal de handle van onze lokale Alice als @alice worden weergegeven, als er op @mstdn.nl berichten worden gedeeld van de Alice van @mastodon.social zal dat worden weergegeven als @alice@mastodon.social. Zo zie je dus meteen wie er lokaal is en wie op een andere instantie zit en kun je de verschillende Alice's makkelijk uit elkaar houden.

Je kunt je ook aanmelden op meerdere instanties - en wellicht overal dezelfde gebruikersnaam invoeren, of juist verschillende gebruikersnamen. Sommige instanties kunnen gericht zijn op een speciaal onderwerp of doelgroep, sommige gericht op een specifieke taal of lokaliteit. En je kunt dus "toets" van jezelf op andere instanties dan ook weer "boosten" op @mstdn.nl en omgekeerd.

Is er ook een App?

Als je op Android zit heb je niet eens een App nodig. In Chrome kun je rechtsboven op het "hamburger menu" klikken waar je onderaan een optie vindt om @mstdn.nl aan je home-screen toe te voegen. Je krijgt dan dus een knop op je home-screen en als je daar op klikt dan opent Mastodon full-screen net als een geinstalleerde App van de Play Store. Is dat op iPhone ook zo?

Voor iPhone wordt Amaroq vaak genoemd als goede App. Maar er is dus geen officiele centrale App, er zijn verschillende App's van andere partijen.

Handige links

instances.mastodon.xyz

Een aktueel overzicht van alle Mastodon instanties wereldwijd. Je kun hier ook zien hoe het met hun beveiliging is gesteld, over ze open staan voor nieuwe registraties of besloten zijn, wat hun status is.

Uitgebreide documentatie (Engelstalig)

Hierboven heb je een beknopte uitleg kunnen lezen, voor volledig documentatie kun je bij de software ontwikkelaars terecht

Apps

Een overzicht van verschillende Apps voor verschillende platforms die beschikbaar zijn voor Mastodon.

Public timeline